espa e banner white backround
a diamond in grey black backround

Διαμάντι

Το διαμάντι είναι το πιο ακριβό και δημοφιλές ορυκτό, περίφημο για τη λάμψη και την ανθεκτικότητά του.

Η σύστασή του είναι από καθαρό άνθρακα, ο οποίος όμως με την πάροδο δισεκατομμυρίων ετών και κάτω από συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης και πολύ μεγάλης θερμοκρασίας μετατράπηκε σε αυτό το μοναδικό υλικό.

Η σκληρότητά του είναι η μεγαλύτερη στη φύση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο υλικό που να μπορεί να το χαράξει. Είναι όμως εύθραυστο, δηλαδή μπορεί να σπάσει αν πέσει ή χτυπηθεί υπό ορισμένες διευθύνσεις.

Λόγω της μεγάλης του διαφάνειας και της ισχυρής διάθλασης του φωτός, εκπέμπει μία έντονη και εξαιρετική λάμψη.

Η αξία ενός διαμαντιού επηρεάζεται άμεσα από τη σπανιότητά του.
Για να περιγραφεί ένα διαμάντι ώστε να αξιολογηθεί και να προσδιοριστεί η αξία του,
έχει καθιερωθεί  το πρότυπο αξιολόγησης των 4 C, στο οποίο συμφώνησαν οι πλέον αναγνωρισμένοι Οργανισμοί παγκοσμίως.
Οι τέσσερις αυτές παράμετροι που περιγράφουν ένα διαμάντι και επηρεάζουν την εμφάνισή του είναι
το βάρος του (Carat weight), η καθαρότητά του (Clarity), το χρώμα του (Color), και η κοπή του (Cut).

  • Βάρος (Carat Weight)

Η μονάδα μέτρησης του βάρους ενός διαμαντιού είναι το καράτι (carat), όπου 1 καράτι ισούται με 0,2 γραμμάρια. Επίσης 1 καράτι διαιρείται σε 100 εκατοστά, δηλαδή ένα διαμάντι 25 εκατοστών ζυγίζει 0,25 καράτια.

πέντε διαμάντια σε σειρά ταξινομημένα ανά μέγεθος σε καράτια σε λευκό φόντο

  • Καθαρότητα (Clarity)

Σχεδόν όλα τα διαμάντια περιέχουν κάποια έγκλειστα και στίγματα τα οποία αποτελούν τα δακτυλικά αποτυπώματα της φύσης κάνοντας κάθε διαμάντι μοναδικό. Η καθαρότητα ενός διαμαντιού αναφέρεται στον αριθμό, το μέγεθος, τη θέση και το χρώμα αυτών των εγκλείστων. Για την κατηγοριοποίηση των διαμαντιών χρησιμοποιείται μια κλίμακα με εύρος από Flawless, όπου δεν διακρίνονται καθόλου έγκλειστα ακόμα και με μεγεθυντικό φακό, έως Ι3 όπου τα στίγματα της πέτρας είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

τέσσερα σχήματα κατηγοριοποίησης των διαμαντιών ανάλογα με την καθαρότητα τους. VVS2, VS1, SI2,I2)

Κλίμακα καθαρότητας των διαμαντιών ταξινομημένη σε έντεκα στήλες. Flawless, internally flawless,VS1, VVS2,VS1,VS2,SIQ,SI2,I1,I2,I3

  • Χρώμα (Color)

Η πλειοψηφία των διαμαντιών που συναντάμε στη φύση είναι άχρωμα, κιτρινωπά, ανοιχτό καφέ ή γκρι. Όσο πιο άχρωμο είναι ένα διαμάντι τόσο πιο σπάνιο είναι, και επομένως τόσο υψηλότερη είναι η αξία του. Η κλίμακα του χρώματος εκτείνεται από το D (τελείως άχρωμο) έως το Ζ (ανοικτό κίτρινο ή καφέ), Κάθε γράμμα περιγράφει το πόσο αισθητό είναι το χρώμα του λίθου, ενώ οι διαφορές ανάμεσα στις βαθμίδες είναι ανεπαίσθητες στο άπειρο μάτι.

τέσσερα διαμάντια σε κλίμακα χρώματος διαμαντιών από διάφανο έως χρυσό.

χρωματική κλίμακα διαμαντιών ταξινομημένη σε στήλες. Ξεκινά από το D και συνεχίζει αλφαβητικά ως το Z το πιο ανοιχτό

  • Κοπή (Cut)

Η ανθρώπινη συνεισφορά στην εμφάνιση ενός διαμαντιού είναι η κοπή του, αφού η επιδεξιότητα του τεχνίτη που θα το τροχίσει είναι αυτή που θα επιτρέπει τη μέγιστη αντανάκλαση του φωτός μέσα από το διαμάντι και τη μέγιστη λάμψη του. Αυτό εξαρτάται από πολλές αναλογίες μεταξύ των διαστάσεων του διαμαντιού, όπως ο αριθμός των εδρών, η συμμετρία, το ύψος του κώνου, οι γωνίες που σχηματίζονται, κ.α. Η κοπή ενός διαμαντιού δε θα πρέπει να συγχέεται με το σχήμα του, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω.

διαμάντι σε σκίτσο όπου αναφέρει τους διάφορους τρόπους κοπής των διαμαντιών

Λόγω της υψηλής τιμής των διαμαντιών, συχνά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων υποκατάστατά του με παρόμοιες οπτικές ιδιότητες, τα οποία όμως έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα του διαμαντιού είναι το συνθετικό ζιρκόν (cubic zirconia), ο μοϊσανίτης και το άχρωμο ζαφείρι.

Το διαμάντι μπορεί να κοπεί σε διάφορα σχήματα, το πιο δημοφιλές εκ των οποίων για την κατασκευή κοσμημάτων είναι το στρογγυλό κοπής μπριγιάν (round brilliant cut), ενώ τα υπόλοιπα σχήματα λέγονται “fancy cuts”.

Δώδεκα σχήματα διαφόρων τρόπων κοπής των διαμαντιών σε λευκό φόντο

Κάθε διαμάντι είναι μοναδικό. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά διαμορφώνουν την εμφάνισή του και αντικατοπτρίζουν την ιστορία του. Όταν φτάσει λοιπόν η στιγμή να διαλέξετε το κατάλληλο διαμάντι για την κάθε σημαντική στιγμή σας, επικεντρωθείτε στα χαρακτηριστικά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και εμπιστευθείτε μας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο