Το ασήμι ή άργυρος είναι μέταλλο λευκό, λαμπερό και αρκετά μαλακό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή κοσμημάτων, διακοσμητικών, σκευών και νομισμάτων. Η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του χρυσού.
Όπως και με τον χρυσό, για την κατασκευή κοσμημάτων δε χρησιμοποιείται καθαρό ασήμι αλλά κράματα που έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Το πιο συνηθισμένο είναι το κράμα 925 βαθμών, που περιέχει δηλαδή 925 μέρη καθαρού ασημιού σε 1000 μέρη κράματος. Για την κατασκευή ασημένιων σκευών χρησιμοποιείται επίσης πολύ συχνά κράμα 800 βαθμών ώστε να είναι πιο σκληρά και ανθεκτικά.
Το ασήμι τείνει να οξειδώνεται και να θαμπώνει με το πέρασμα του χρόνου, γι’αυτό συχνά επικαλύπτεται επιφανειακά με ένα λεπτό στρώμα άλλου μετάλλου (πχ. επιπλατίνωση) ώστε να προστατευθεί και να καθυστερήσει η διαδικασία της οξείδωσης.

Φροντίδα των ασημένιων σκευών

Τα ασημένια σκεύη, είτε σε παραδοσιακές και περίτεχνες είτε σε πιο σύγχρονες και λιτές γραμμές, έχουν διαχρονική αξία και μπορούν να αναδείξουν και να διακοσμήσουν οποιονδήποτε χώρο. ‘Ομως όπως κάθε τι πολύτιμο, έτσι και τα ασημένια αντικείμενα χρειάζονται την κατάλληλη περιποίηση.