Baron Jewels

 

     

Αν μέσα σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο περεισφρήσει ένα ξένο σώμα όπως ένα παράσιτο ή ένας κόκκος άμμου, το όστρακο εκκρίνει μία ουσία (το μάργαρο) για να εξουδετερώσει τον εισβολέα και τον περιβάλλει με αυτήν μέχρι που σχηματίζεται γύρω από αυτό ένα πανέμορφο μαργαριτάρι.

Τα φυσικά μαργαριτάρια δημιουργούνται τυχαία χωρίς καμία συμμετοχή από τον άνθρωπο στη διαδικασία της δημιουργίας του, και έχουν τυχαίο σχήμα και χρώμα. Τα φυσικά μαργαριτάρια καλής ποιότητας είναι  πολύ σπάνια και εξαιρετικά ακριβά. Η βιομηχανία των κοσμημάτων χρησιμοποιεί σήμερα αποκλειστικά τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια.

Για το σκοπό αυτό καλλιεργούνται σήμερα όστρακα αποκλειστικά για την παραγωγή μαργαριταριών αλμυρού ή γλυκού νερού, όπου τοποθετείται ένα πετραδάκι στο εσωτερικό του οστράκου ώστε αυτό να αρχίσει να εκκρίνει μάργαρο και με τα χρόνια να δημιουργηθεί το μαργαριτάρι. Η μέθοδος αυτή εφευρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ιαπωνία, ενώ σήμερα τα περισσότερα μαργαριτάρια παράγονται στην Κίνα.

μαργαριτάριΤα χαρακτηριστικά που προσδίδουν ομορφιά σε ένα μαργαριτάρι και επηρεάζουν την αξία του είναι το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και η ποιότητα της επιφάνειάς του.

Χρώμα: Τα μαργαριτάρια έχουν μια μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και αποχρώσεων. Τα φυσικά χρώματά τους είναι άσπρο, ασημί, κρεμ, ροζ, λιλά, χρυσό, ή ακόμα και το μαύρο ή σκούρο πράσινο των μαργαριταριών Ταϊτής.

Σχήμα: Τα μαργαριτάρια επίσης έχουν μια μεγάλη γκάμα σχημάτων, από το κλασσικό στρογγυλό σχήμα των μαργαριταριών Akoya, έως το ημισφαιρικό σχήμα των μαργαριταριών Mabe, ή το ακανόνιστο σχήμα των μαργαριταριών Baroque. Γενικά ισχύει ότι όσο πιό στρογγυλό είναι ένα μαργαριτάρι τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του.

Μέγεθος: Το μέγεθος των μαργαριταριών μετριέται από τη διάμετρό του σε χιλιοστά, και μπορούν να είναι από 1 mm ή λιγότερο μέχρι και 20 mm. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα μαργαριτάρι τόσο πιο ακριβό είναι, αφού τα μεγαλύτερα μαργαριτάρια απαιτούν μεγαλύτερα όστρακα αλλά και πολύ περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθούν.

Επιφάνεια: Η ποιότητα της επιφάνειας ενός μαργαριταριού είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της αξίας τους. Όσο λιγότερα στίγματα και ατέλειες έχει η επιφάνεια ενός μαργαριταριού, τόσο πιο περιζήτητο είναι, ενώ η ποιότητα του μάργαρου είναι αυτή που δίνει τη λαμπρότητα στο μαργαριτάρι.